Com fer un comentari de text. Orientacions per a l'examen.

Estructura d'un comentari de text

1) Part introductòria (breu. No més de quatre línies).
        1.1. Identificació de la font (primària o secundària?).

        1.2. Tipus de font (textual, gràfica, mapa…).

        1.3. Delimitació de l'espai cronològic (època en que s'ubica).
2) Anàlisi (o explicació de la informació que hi podem observar) (breu. No més d'un paràgraf).
        2.1. Qui és l'autor?

        2.2. Què ens descriu? Sobre què ens informa?

3) Comentari (part més extensa).
       3.1. FASE 1 – Explicació del context històric: 
       Relacionar les dades de la font amb el moment històric que es produeixen.

       3.2. FASE 2 – Comentari del contingut:
       Desenvolupar la informació del mapa explicant CAUSES i CONSEQÜÈNCIES.


Orientacions i consells per al comentari i l'examen de selectivitat

1) Estructura i limitacions explicatives del comentari: Fins al moment hem treballat els comentaris de text únicament fent referència al context històric que se succeeix, sempre relacionant-lo amb la font que ens proposen. En les PAU el nostre desenvolupament de la tercera part (la més extensa) de l'estructura de comentari no és tan lliure i ambigua. Ans al contrari, se us proposaran dues preguntes a respondre. Enfront aquesta limitació vosaltres us heu de centrar en contestar allò que se us demana, i evitar posar informacions que no tinguin cap tipus de relació directa amb les qüestions. Als exàmens de l'assignatura, l'exercici del comentari seguirà de manera fidel l'estructura proposada a la Selectivitat.


2) Relació comentari - font: És de gran rellevància a l'hora de fer qualsevol comentari de RELACIONAR sempre el que expliquem amb la font proposada. Un error garrafal en l'exercici del comentari és fer una descripció i anàlisi de la font, i posteriorment escriure una gran parrafada del temari que us demanen, passant automàticament de la font que us donen, com si aquesta mai hagués existit. ERROR FATAL!. Mostrareu que en sabeu molt i que us heu memoritzat el llibre i els apunts, però no mostrareu capacitat de INTERPRETACIÓ i de RELACIÓ, que és la FINALITAT d'aquest exercici.

D'aquesta manera heu d'intentar en el comentari de fer referències a la font que se us dona. En aquest sentit, abans de començar el comentari és molt interessant de LLEGIR ATENTAMENT el text i detectar les IDEES clau, subratllant o encerclant les frases on es troben.

Tot seguit, és recomanable abans de redactar, de programar en poc temps un petit esquema de com exposarem els nostre coneixements, i sobretot COM RELACIONAREM aquests coneixements amb el text. Hi ha moltes maneres, i aquí és on entra el vostre virtuosisme de redacció. Però a mode simple, podeu indicar que allò que expliqueu es mostra en el text, i si no és massa llarg (no copieu paràgrafs sencers) fins i tot podeu citar la frase en el redactat.


3) Idees clares i redacció concisa: Aquesta orientació és vàlida per al comentari, com per a les preguntes llargues de desenvolupament. En la vostra redacció heu de procurar ser CONCISOS I ORDENATS. Abans d'entrar a redactar a la desesperada... keep calm. 

No és d'obligat compliment però una vegada davant l'exercici, us pot ajudar dedicar uns 5 minuts a entendre exactament què ens demanen a les preguntes de l'examen, i a programar mitjançant esquemes, idees clau... (el que us vagi millor) QUÈ EXPLICARÉ i en quin ORDRE ho faré.

Una vegada tingueu això clar, ja tindreu molt guanyat, i evitareu durant l'examen moments en blanc, desordre o repeticions d'idees que únicament us portaran a fer tatxades llargues i a tornar a començar. Amb un bon esquema l'examen es pot tornar molt simple. Només has de seguir les instruccions que tu mateix t'has posat.



4) Preparats per la batalla. Material i estratègies: Sembla simple però pot esdevenir en ocasions la diferència entre un bon examen o un autèntic malson. Essent un examen d'història, es dona per suposat que s'haurà de redactar i molt. És recomanable portar diversos bolígrafs del mateix color per si algun us falla no us faci perdre el temps, així com un llapis i una goma en el cas que us volgueu fer un esquema (sempre podeu demanar un paper en brut al professor). Un rellotge de polsera també pot ser clau. Us podeu trobar amb que l'examen el feu en una aula sense cap rellotge. També us podeu trobar que el professor o vigilant no se'n recordi d'avisar-vos del temps o ho faci quan en quedi molt poc. Conèixer en tot moment el temps que us queda i delimitar quant en dedicareu a cada pregunta pot ajudar-vos a no entretenir-vos en excés en les primeres preguntes, i a evitar presses en les darreres activitats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario